maanantai 21. helmikuuta 2011

Rakkaus paperisilppuja kohtaan ja 12*12 paperien säilytys


Tänään Askartelutila-blogissa käynnistyy teemaviikko liittyen paperien säilyttämiseen eli siihen liittyviä tapoja ja vinkkejä on luvassa koko viikon ajan kuten myös muutama ilmainen tai hyvin edullinen tee-se-itse -ratkaisu paperien säilyttämiseen myöhemmin tällä viikolla. Paperien säilyttäminen oli ylivoimaisesti toivotuin aihe tervetuloa-tekstin kommenteissa, joten päätyimme tarttua siihen heti.

Oma intohimoni askartelutarvikkeissa kohdistuu nimenomaan kuviopapereihin, enkä halua heittää pieniäkään silppuja pois. Aikaisemmin askartelutarvikkeeni olivat Elfa Mesh -ritilälaatikostossa, jonka ylin kori oli kokonaan omistettu paperisilpulle. Se oli erittäin toimiva järjestelmä, sillä paperisilppukorin sai vedettyä kokonaan ulos, vaikka sängyn päälle tai pöydälle, kun etsi sopivia papereita. Mielestäni kaikista paras yhdistelmä olisi pöytätaso, jolla on paperileikkuri + sen alapuolella ritilälaatikosto, jonka ylimpään vetolaatikkoon paperisilput voi helposti tiputtaa samalla kun leikkaa jotain. Jos minulla olisi askarteluhuone, järjestäisin paperisilpun säilytyksen niin.

Nykyinen askartelukaappini on kuitenkin vain 30 cm syvä, joten silppujen säilytys on täytynyt järjestää toisella tavalla. Nytkin niillä on yksi kokonainen vetolaatikko, mutta sitä ei voi vetää irti kaapista kuten Elfoissa. Vetolaatikko on kiinni kaapissa. Sen takia olen jakanut vetolaatikon laittamalla sen sisään erilaisia avoimia koreja. Haluan että ne pystyy nostamaan esiin tarvittaessa. 

 Paperisilpun lajittelen sen mukaan, onko paperinpalanen:
- sellainen, jota käyttäisin taustana (oikeanpuoleinen iso osio)
- yksiväriset kartonginpalat omassa minigrip-pussissaan isossa osiossa
- sellainen, josta leikkaan kuvion koristeeksi (keskellä takana) 
- jo leikatut kuviot (keskellä edessä)
- journalinglappu (vasemmalla)
- "löytöpaperi", joka ei ole happovapaata eli ei sovellu skräppäykseen (erillinen minigrip-pussi, jossa on esim. nuottipaperia)

Ihan ensin laitan kaiken silpun isoon osioon, eihän sitä koko ajan jaksa lajitella, ja aina välillä, esim. kerran kuussa tai parissa siirrän silput oikeisiin osioihin. Lajitteleminen on minulle inspiraation hakemista eli teen sitä yleensä silloin kun tekisi mieli askarrella, mutta aloittaminen tuntuu hankalalta.

Tämä tapa säilyttää paperisilppua tuntuu minulle sopivalta, koska olen skräppääjä, joka tykkää leikata kuviopaperista koristeita. Otan leikattavaksi tarkoittujen paperien korin usein sohvalle mukaan, kun katson televisiota ja leikkelen samalla. :D Jollekin toiselle tämä tapa voisi olla täysin väärä. Kannattaa kysyä itseltään, mihin ja miten paperisilppua yleensä käyttää ja miettiä säilytystapaa sen perusteella. Kovin hankalaan paikkaan tai kovin tiiviisti paperisilppua ei kannata pakata, koska silloin sen käyttäminen on vaikeaa.

Jollekin toiselle voi sopia silppujen lajittelu:
-koon mukaan, esim. boordikoristeilla koristeiden leikkaamiseen (pitkät palat)
-värien mukaan
-kuvion mukaan, esim. raidalliset erikseen
-valmistajan mukaan, esim. kaikki tietyn paperikon paperinpalat samaan minigippussiin paperikon kanssa


Skräppääjänä minulla on paljon 12*12 kuviopapereita ja kartonkeja, ei niinkään esim. 6*6 tuumakoon papereita tai korttipohjia. Omat 12*12 paperini olen järjestänyt värin mukaan (kuviopaperit ja kartongit erikseen) yhteen lehtikotelon malliseen Cropper Hopperiin. Siis värimaailmaltaan ruskeat, vihreät, siniset, punaiset, mustat ja lisäksi muotoonleikatut paperit omana kategorianaan. Kartongit ovat samassa Cropper Hopperissa omana joukkonaan. Jos minulla on paperikko tai papereita jostain tietystä sarjasta, jaan ne muiden papereiden joukkoon eli en säilytä niitä yhtenäisenä kokonaisuutena. Tykkään yhdistellä eri valmistajien papereita. Cropper Hopperissa on myös muutama ohut muovitasku, joissa on esimerkiksi kuultopaperia ja koristeltuja kalvoja. 

Luokittelutapoja 12*12 papereille, joista olen itse päätynyt ensimmäiseen:
- värien mukaan
- valmistajan mukaan
- kuvion mukaan (pilkulliset, raidalliset jne.)
- teeman mukaan (joulupaperit jne.)
- tyylin mukaan (shabby chic, retro jne.)
Eri tavoista järjestää paperit voi koota myös itselleen sopivan sekoituksen.

Yhden Cropper Hopperin lisäksi minulla on erillinen muovikotelo taaempana, jossa on kartongeista "kaksoiskappaleita". Täydennän siitä tarvittaessa. Pakkaan usein tarvikkeita myös maxikokoisiin minigrippusseihin seteiksi, joissa on yhdistetty eri värejä ja mukana on myös koristeita, aakkostarroja jne. Skräppääjät kutsuvat näitä settejä yleensä paketeiksi tai pakeiksi. Niistä voi lukea lisää esimerkiksi täältä. Sekin liittyy omalla tavallaan paperien säilyttämiseen. Maxikokoiset minigrippussit sopivat muutenkin paperien järjestämiseen, jos haluaa esim. kaikki vihreät kuviopaperit yhteen pussiin.

Xing

5 kommenttia:

  1. Heippa muutkin paperihullut kuin minä!
    Nostan hattua Xing:n järjestelmällisyydelle.
    Mulla on se onni että olen saanut yhden huoneen käyttööni askartelua varten. Tosin säilytystilasta on silti pula koska huoneen seinistä ainoastaan yhdelle voi laittaa hyllykön. Muilla seinillä on ikkuna, liukuovikomero ja yhdellä vierassänky.
    Olen ollut tosi tyytyväinen Maijulta poimimaani vinkkiin, jossa paperit ja leimasimet ovat Elfa-korihässäkässä (tai siis Elfan kaltaisessa halpaversiossa) Se todella toimii!
    12x12- paperit ovat siinä. Korttien taustapaperit säilytän muovilaatikossa työpöydän vieressä ja heti kun käytän jotain A4-paperia kortissa, laitan jämäpaperin toiseen muovilaatikkoon. Systeemi toimii hyvin. Löydän helposti kortissa tarvitsemani taustapaperin A4-laatikosta ja jämälaatikon silpuista saa tehtyä kukkia ym.
    Kaiken kaikkiaan helpoimpia ja toimivimpia ovat sellaiset ratkaisut (mun mielestä siis) missä tavarat on helposti heti otettavissa eikä tarvitse joka kerta mennä kaivamaan hyllyköstä jostain kannellisesta laatikosta tarvitsemaansa.
    Kiitos muuten tästä blogista. Se on hauska ja hyödyllinen!

    VastaaPoista
  2. Todella hattua kohotellaan täälläkin, tuntuupa todella organisoidulta järjestelmältä.
    Minä vasta sain lahjoituksena atk-pöydän, joss hyllyt yms. - sen hyllyille olen väreittäin laittanut isot paperit, nuo pienet etsivät vielä paikkaansa, joten tarpeen on saada vinkkejä tähän(kin) :) - kiitos.

    VastaaPoista
  3. Täällä toinen Ritva tuskailee oman järjestelmänsä kanssa - tai paremminkin sen olemattomuudella. Papereita on muovikasseissa ja erilaisissa kannellisissa laatikoissa, jotka taas ovat komerossa pinossa. Vaikka kuinka yrittää laittaa lappuja, että mitä missäkin on, niin aina kun jotakin tarvitsen,en löydä juuri sitä mitä etsin.
    Periaatteessa yritän minäkin lajitella paperit värin mukaan, mutta sekaisinhan ne tässä minun systeemissäni menevät. Siispä mielenkiinnolla nyt seuraan tämän viikon teemaa, josko vaikka saisin kuningasidean ja vielä inspiraation alkaa järjestellä paperit niin, että jotakin löydänkin!
    Tämä blogi on kyllä huippujuttu; päivittäin tulee täälläkin vierailtua.

    VastaaPoista
  4. Mä just päätin tätä blogia lukiessa, että nyt kun en kauheasti askartele(paitsi että eilen tein vauvakortin), niin alan harrastamaan paperien lajittelua, jospa se askarteluinto palaisi samalla. Ensiksi ajattelin laittaa laatikkoon pahviset välilehdet ja lajitella vintage yms. kuvia sinne aiheiden mukaan. Kiitos tää blogi tosiaan inspiroi miettimään tavaroiden säilytysasioita.

    VastaaPoista
  5. Merkku: olen samaa mieltä että tavaroiden pitää olla helposti esiin nostettavissa, muuten niitä ei tule käytettyä :)

    Ritva: miten olisi pienet silput värien mukaan samalle hyllylle esim. punaiset silput vaikka matalassa laatikossa + punaiset paperit samalla hyllyllä jne.?

    Ritva_47: toivottavasti kuningasidea löytyy :D Sen jatkuvaa metsästämistä tämä on meillä kaikilla :)

    Ansku: kuvien lajitteleminen kuulostaa hyvältä idealta, ehkä inspiraatio seuraa perässä.

    Ja huom. jos jotain ahdistaa oma järjestelmällisyytenä.. Hyvä alku on esim. siivota omista paperisilpuista pois kaikki sellaiset, joista ei tykkää/joita ei tulisi käyttäneeksi ja lahjoittaa ne esim. läheiseen tarhaan. Siitä tulee hyvä mieli ja omat tarvikkeet näyttävät heti kivemmilta

    VastaaPoista