torstai 17. helmikuuta 2011

Xingin askartelukaappi


 
Tämän blogin kirjoittajista minulla taitaa olla pienimmät tilat askartelutarvikkeille. Kaikki on olohuoneessa, yhdessä kaapissa. Tämä määrä tuntuu minulle sopivalta. Osittain se johtuu siitä, että tykkään vaihtelusta. On kiva hypistellä uusia tarvikkeita ja jotta myös uutta mahtuu mukaan, olen noudattanut periaatetta, että aiemmat tarvikkeet täytyy joko käyttää tai löytää uusi koti sellaisille, jotka ovat muuttuneet itselle tarpeettomiksi ja vasta sitten voi tehdä uusia hankintoja. Tärkein syy toki on tilan puute (tarvikkeiden oli mahduttava joko makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen) ja se, että en halua askartelutarvikkeiden olevan koko ajan esillä.

Askartelukaappini on 80 senttiä leveä, noin kaksi metriä korkea kaappi, joka oli aiemmin kirjahylly. Kaapiksi se muokattiin lisäämällä ovia ja vetolaatikoita sekä kirjoituspöytätaso, jonka voi laskea hyllystä esiin vähän niin kuin klaffipiirongeissa.

Käytän koristeiden säilyttämiseen mm. tyhjiä videokoteloita, koska ne ovat juuri sopivan kokoisia kaappiin ja maksimoivat tilankäytön. Toki minulla on myös varta vasten säilytykseen tarkoitettuja juttuja, mm. puusta tehty pieni pyörivä teline kimalleliimoille ja alkoholimusteillle sekä Cropper Hopperin metallinen säilytysteline akryylimaaleille, liimoille ynnä maalle vastaavalle. Tyhjät videokotelot ovat kuitenkin seuranneet mukana koko ajan. Ne olivat minulla käytössä jo silloin, kun tarvikkeet olivat sellaisessa kaapissa, josta ne piti aina nostaa esiin ja laittaa takaisin. Keittiönpöytäaskartelu on siis minulle erittäin tuttu asia...


Tässä kaapissa parasta on varsinainen työtaso. Normaalisti sitä ei edes huomaa. Kun se ei ole käytössä, se näyttää kaapin ovelta. Sen takaa löytyvät kesken tai suunnittella olevat projektit (muovinen 12*12 kokoinen kotelo vasemmalla) sekä rakas vaaleanpunainen kokoon taitettava roskis. Pienessä ja kapeassa "välihyllyssä" työtason yläpuolella on mm. paperileikkuri sekä leikkausalusta.

Työtason alapuolella on vetolaatikoita, joista löytyvät hyvässä järjestyksessä mm. kuviolävistimet, nauhat, leimasimet, siirtokuvat, journalinglaput ja paperisilppu. Alimmassa vetolaatikossa ovat tällä hetkellä "tulossa ja menossa olevat asiat" eli esimerkiksi tarvikkeet, jotka olen luvannut viedä tutuille tai tarvikkeet, jotka etsivät vielä paikkaansa. Olen hyödyntänyt myös ovia säilytyksessä. Niistä löytyy värikartat ja sabluunoita. Kokonaisuudessaan kaappi näyttää tältä, kun ovet on avattu.


Kun ovet sulkee, kaappi näyttää ihan tavalliselta 80 senttiä leveältä kirjahyllyltä, jossa on ovet. Koska kaappi on olohuoneessa, mahdollisuus sulkea ovet tuntuu hyvältä. Se myös suojaa tarvikkeita pieniltä askartelijoilta

Tekisinkö jotain toisin? Kaapin 30 sentin syvyys ei ole ihanteellinen, koska se on koottu olemassaolevan kirjahyllyn pohjalta. Jos aloittaisin ihan alusta, valitsisin syvempiä hyllytasoja, koska syvemmässä kaapissa 12*12 -materiaaleja olisi helpompi säilyttää. Se ei kuitenkaan ole kynnyskysymys: sillä mennään, mitä on! Tämä kaappi on jo erittäin suuri parannus verrattuna siihen aikaan, jolloin nostelin jatkuvasti tarvikkeita keittiön pöydälle ja takaisin kaappiin.

Säilytysratkaisut toki muuttuvat koko ajan. Niiden kuukausien aikana, kun tämä kaappi on ollut käytössä, olen muun muassa muuttanut paperin säilytystavan ja nyt työn alla on leimasinmusteiden säilyttämistavan uudistaminen, koska se ei tuntunut toimivalta. Niistä lisää lähiviikkoina.

Xing

23 kommenttia:

 1. Tälläinen ratkaisu olisi mullekin tosi hyvä, olohuoneessa minäkin askartelen. Mulla vois vielä olla vaikka lipasto muille tarvikkeille, esim. nukkien tekotarvikkeet ja maalausalustat yms.Hyvä periaate, että jotain pitää "hävittää" ennenkuin ostaa uutta. Olen muutenkin vähän vastaan sitä, että pitäisi olla kaikki uudet paperit, leimasimet yms. vähemmälläkin pärjää, vaikka ymmärrän toisaalta, että kun uusia kivoja juttuja ilmestyy ne pitäisi heti saada. Niin mullakin oli alkuun, mutta sitten piti ottaa järki käteen, varsinkin kun ei ole tilaa, ehkä sitten joskus kun on se unelmien oma huone.

  VastaaPoista
 2. Todella loistava ratkaisu! Etenkin jos ei ole sitä omaa askarteluhuonetta ja tila muutenkin rajallinen. Voisi olla hyvä minullakin :o)

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä ja toimivannäköinen ratkaisu! Kätevää että tarvikkeet on hyvin käden ulottuvilla askarrellessa, mutta normaalisti ne ovat siististi piilossa ovien takana. :)

  VastaaPoista
 4. Todella hieno periaate ja säilytys- ja askartelutila;-))m

  VastaaPoista
 5. On kyllä hyvä idea tuollanen kaappi! Itselläni on vaatekaappiin tehty askartelu paikka ja tästä sinun kaapista saan hyviä ideoita!

  VastaaPoista
 6. Tämä on kyllä suorastaan nerokas idea pieneen tilaan! :)

  VastaaPoista
 7. Inkku ja muut askartelijat, joilla on esim. vaatekaapista tai vaikka tietokonekaapista muokattu askartelukaappi.. olisi kiva nähdä valokuvia teidän askartelukaapeistanne! Mielellämme julkaisemme niitä täällä teidän luvallanne, koska kuten kommenteista huomaa, moni kaipaa vinkkejä nimenomaan pieneen tilaa

  VastaaPoista
 8. Tosi kätevän ja toimivan tuntuinen ja siisti

  VastaaPoista
 9. Kertakaikkiaan loistava systeemi verrattuna mun systeemiin, missä tavarat on kenkälaatikoissa, muovikasseissa, koreissa,kodinhoitohuoneessa työtason alla ja osittain komerossa. Kaikki on suloisesti sekaisin... aikoja parempia odotellessa yritän napata täältä ratkaisuja, joita voisin soveltaa.

  VastaaPoista
 10. Näppärän oloinen ratkaisu pieneen tilaan ja kaikki näyttää olevan kätevästi käytettävissäkin. Taitaa olla toimivampi kuin oma sekainen huoneeni...

  VastaaPoista
 11. Hitsin nerokasta!! Tykkäsin ideasta ottaa käyttöön tyhjät vhs-kotelot. Niitä löytyy ja tuota pitää kokeilla, kiitos vinkistä:-)

  VastaaPoista
 12. Kiitos hyvästä blogista jonne löysin Elliksen avustuksella :) Itsellä on askartelu jäänyt vähemmälle kun tavarat ovat yläkerran varahuoneessa ja sekaisin... Kuitenkin teen aina kaiken alakerrassa pöydän ääressä joten olis mukava saada tavaratkin tänne. Jotain kaappia olen haaveillut olohuoneeseen ja tämä todistaa että sen saa toimimaan hienosti :) Taidan ruveta suunnittelemaan (se on minun paras osaamiseni ;) itselleni vastaavaa. Ja toivottavasti saan harrastuksen polkaistua uudelleen käyntiin. (Ja samalla voisin etsiä vanhat videokotelot joita olen jemmannut keksimättä niille käyttöä...)

  VastaaPoista
 13. Oi kuinka ihanan näköinen! Mahtavaa, kun tilaa on korkeussuunnassa tuon verra :) Itsellä on lähes kaikki tavarat klaffikaapissa, jossa on kolme laatikkoa - nostelua joutuu siis harrastamaan.

  VastaaPoista
 14. Ritva_47 ja Apris: joskus luova kaaos voi olla paljon inspiroivampaa kuin järjestys eli siinä on myös paljon hyviä puolia :D

  Sari*II: kiva kun löysit tänne ja kiitos Ellikselle avusta!

  Riikka: saisiko klaffikaapin yläpuolelle seinähyllyn tms., jolla saisi tilaa kasvatettua ylöspäin?

  VastaaPoista
 15. Itsekin kaappiaskartelijana tykkään tästä kovasti. Minulla on irtokomeroon tehty askartelukaappi, jossa on paperiaskartelun lisäksi myös ompelutarvikkeet, kankaita, villalankoja, helmiä, muita askartelutarvikkeita ja ns. toimistotarvikkeet ja printteri. Teen kaapissani melkein kaiken, skräppäämisestä laskujen maksuun, ja ovet saa aina kiinni. Ihanaa. Tarkoitukseni on jatkossa pidättäytyä uusista tarvikehankinnoista, koska uskon että vähemmän on enemmän.

  VastaaPoista
 16. Voi, tämä olisi niin toimiva ratkaisu minullekin, ei tulisi säilytettyä mitään ylimääräistä, vain ne tarpeelliset...mutta kun on "pursuileva" luonne niin luulen etten kuitenkaan pysyisi kaappini sisäpuolella!:D

  VastaaPoista
 17. Onpas kaunis kaappi, ja käytännöllisen näköisiä säilytysideoita, tämä voisi toimia meilläkin! Itse olen vielä siinä keittiönpöytä-vaiheessa, ja kiltisti kannan aina IKEAn laatikoista ne paikalle, mitä milloinkin kuvittelen tarvitsevani. Hetken päästä haen pari laatikkoa lisää, ja sitten vielä pari, ja tönin pois tieltäni niitä, mitä en tarvinnutkaan... Mutta jospa järkkäisikin makkaria uudestaan, niin tämähän olisi ennemmän kuin "ehkä" vaihtoehto :)

  -Kiitos!-

  VastaaPoista
 18. Piti tulla uudestaan kommentoimaan, että kiitos inspiraatiosta - tänään tuli siivottua klaffia toimivammaksi!

  VastaaPoista
 19. Täti Punainen: luonne voi tosiaan vaikuttaa :) Kannattaa poimia ne ideat, jotka sopivat omaan tapaan käyttää tarvikkeita ja miellyttävät omaa silmää.

  Haltiakummi: niin juuri! Tällainen ei vaadi paljon tilaa ja meillä esim. siirrettiin tämän hyllyn paikalla olleet kirjat toiseen paikkaan kotona, jotta askartelukaapille tuli sopiva tila.

  Riikka: mahtavaa! Olisi kiva nähdä uusia kuvia klaffista

  VastaaPoista
 20. Tää oli todella kiva vinkki. Ittelläkään ei ole paljon tilaa. Tällä hetkellä kaikki tavarat on yhdessä Ikean isossa Malm-lipastossa ja sen päällä ja siitä aina kannan joko olkkarin tai keittiön pöydän ääreen. Se ei oo oikein inspiroivaa kun pitää kantaa tavarat aina takasin paikoilleen. Täytyypä miettiä tätä kun uudistan eteisen kaappiratkasua.

  VastaaPoista
 21. Onpa kompakti kokonaisuus, todella maksimoitu hyöty ja kaikki järjestyksessä!

  VastaaPoista
 22. Oi ihanaa! Törmäsin ihan täysin vahingossa teidän blogiin ja olen ihan rakastunu. Mielettömän ihanat tilat teillä ja tästä tykkään erityisesti. Itsellä niin vähän tilaa (tämmönen isohko yksiö, jossa asustelen puolison kanssa!), että tollanen klaffilipasto/kaappi olis aivan loistava näihin tilohin. Tällä hetkellä tavaroita erinäisissä muovisissa säilytyslaatikoissa (yök!) ja paperikasseissa saunassa ja yks kaappi omistettu kaikelle askartelutavaralle. :D Innolla jään odottamaan lisää päivityksiä teiltä!

  VastaaPoista