torstai 24. helmikuuta 2011

Elliksen ohjeet paperilokerikon rakentamiseen

Tämän päivän aiheesta kirjoittaa Askartelutilan ensimmäinen vierailija, Ellis, jonka blogin löytää osoitteesta Ellae.net. Viime aikoina Ellis on tarjonnut blogissaan muun muassa erittäin hyviä vinkkejä kuvankäsittelyyn, mutta häneltä sujuu hienosti myös nikkarointi. Tässä Elliksen Expedit-ystävälliset ohjeet paperilokeron rakentamiseen vanerista. Lokerikon voi sijoittaa sekä pysty- että vaaka-asentoon.  

Suurien 12" x 12" skräppäyspapereiden säilytykseen löytyy valmiita muovilokerikkoja, mutta lokerot tulevat äkkiä kalliiksi eivätkä välttämättä mahdu hyllyyn. Paperilokerikon voi tehdä itsekin. Tässä mitat ja ohjeet Ikean Expedit-hyllykköön mahtuvasta vanerisesta paperilokerikosta. Hyllyn voi tietenkin sijoittaa muuallekin, kuten pöydälle tai hyllyn päälle.


Tähän lokerikkoon on käytetty kahden vahvuista vanerilevyä. Välihyllyihin sekä ylä- ja alahyllyyn käytetiin 6,5 mm paksua vaneria. Päädyiksi (eli reunapaloiksi) ja taustalevyksi käytettiin 9 mm paksua vaneria. Jos käytät erivahvuista vaneria, mitat eivät enää toimi sellaisenaan.

Palojen koot:

2 kpl (A-palat), lev. 300 mm x kork. 330 mm (paksuus 9 mm)
7 kpl (B-palat), lev. 310 mm x syv. 300 mm (paksuus 6,5 mm)
1 kpl (C-pala), lev. 328 mm x kork. 330 mm (paksuus esim. 9 mm)

Vanerin sahaus onnistuu useimmissa rautakaupoissa. Joissakin sahauksesta veloitetaan maksu sahattavien metrien mukaan, joissakin sahauskertojen mukaan, joissakin muulla perusteella ja kaikissa ei veloiteta sahauksesta ollenkaan. Jos itseltä tai tuttavapiiristä löytyy sahausmahdollisuus, säästänee sahauskustannuksissa jonkin verran. Itse vaneri ei tällaiseen lokerikkoon maksa montaakaan euroa.


Lokerikon syvyys on mitoitettu siten, että paperit tulevat hieman ulos lokeroista. Näin niitä on helpompi käsitellä. Jokaisen lokeron korkeudeksi tulee n. 4,7 cm, jolloin papereita ei pääse kertymään kovin valtavaa kasaa yhteen lokeroon ja lajittelukin on helpompaa.

Lokerikon kasaamiseen on hyvä saada apua lisäkäsien muodossa, mutta näppärä kokoaa lokerikot kyllä itsekin. Apuna voi käyttää vahvaa jo nopeasti kuivuvaa liimaa, mutta hyllyt kannattaa kuitenkin vahvistaa nauloilla. Välilevyjen paksuus on vain 6,5 mm, joten valitse ohuet naulat levyjen halkeamisen estämiseksi. Naulaamista varten voi piirtää kevyet apuviivat.

Ensin kiinnitetään välilevyt sekä ala- ja ylähylly (B-palat) päätykappaleiden (A-palat) väliin. Taustalevy (C-pala) kiinnitetään lopuksi valmiiseen kehikkoon tukemaan kokonaisuutta. Jos lokerikon kasaamiseen on mahdollista saada apua rakentamisen ammattilaiselta työvälineiden kera, saa hyllyt naulattua koneellisesti pienillä ja siisteillä nauloilla.


Lokerikon mahtuu sijoittamaan (Expedit-hyllyyn) myös pystyasentoon. Papereiden selaaminen voi olla jopa helpompaa näin päin. Lokeroiden täytyy kuitenkin olla suhteellisen täynnä, tai paperit valuvat ja taipuvat. Kartongit pysyvät yleensä suhteellisen hyvinä myös näin päin.

Jos lokerikon haluaa maalata kauttaaltaan, levyt täytyy tietenkin maalata ennen kasaamista. Levyjen reunat ja sivukappaleiden ulkopuolet voi maalata vielä lokerikon kasaamisen jälkeenkin. Reunat onkin huomattavasti helpompi maalata vasta tässä vaiheessa. Sopiva maali lokerikkoon on kiiltävä tai puolikiiltävä kalustemaali.

Lopuksi lokerikkoon kannattaa laittaa huopatassut alle, sillä paperia täynnä oleva lokerikko painaa paljon ja saattaa aiheuttaa pöytäpintaan naarmuja liikkuessaan.

Ellis

15 kommenttia:

 1. Kyllä sä Ellis olet taitava ja niin monissa asioissa.
  Kiitos tästä ohjeesta Ellis.

  VastaaPoista
 2. Höhöö Maiju! Mä olen vain syntynyt vasara toisessa ja sakset toisessa kädessä! x)

  VastaaPoista
 3. Minkä ihmeen takia en ole tuota tajunnut itse tehdä? Nimimerkillä vanerista olen tehnyt yöpöydät, monet tasot, laatikoita, leikkikaupan... Voihan sitä tehdä myös pienemmällä skaalalla. Suosin kanssa rautakaupan sahauspalvelua, niin itselle jää enää kasaaminen ja pintakäsittely.

  VastaaPoista
 4. Hienot on, näppärä tekee tosiaan itse, alkoi sormet syhyämään näihinkin hommiin. Jos paperit on pystyssä ja meinaavat valua, siihenhän voi laittaa kapean rasian tai vaikka sopivan levyisen styroxin tai jotain esteeksi,itse olen välillä jossain sellaista kikkaa käyttänyt. Tosin, se saattaa jonkun esteettistä silmää häiritä :)

  VastaaPoista
 5. Loisto idea - upea! WAu!!! Ihanan värinenkin tuo sinun telineesi - niin pirteä!

  VastaaPoista
 6. Tosi hieno idea ja ehdottomasti laitettava toteutettavien ideoiden listalle. Kiitokset tästä vinkistä.

  VastaaPoista
 7. Näppärä lokerikko!
  Taas tulee todistettua, se että itse tekemällä saa ratkaisuja, jotka toimivat niin kuin pitää.Vähän muunnellen erästä sanontaa:" Tavallista yrittää tehdä, mutta hyvän saa aikaiseksi".

  VastaaPoista
 8. Voi jukra kuinka upea!!! Minä innostuin ja hain jo vaneerit kahteen hyllykköön, rahaa meni 15 euroa (sahattuina) :) Kiitos tuhannesti ihanasta ideastasi.

  Tosin minulla ei ole vasaraa synnynäisesti kädessäni niin isäni saa hoitaa kasaamisen ;)

  VastaaPoista
 9. mahtava *merkkaaohjeenmuistiin*! muutto tulossa ja vihdoin vihdoin oikea skräppitila tiedossa, joten ideat on tarpeen! kiitos tästä!

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Bauhaus ei ollut ehkä paras paikka ostaa vanereita mutta se sattui olemaan ensimmäinen joka osui eteen. Hain vanerit kahteen lokerikkoon ja mustehyllyyn, sahaus maksoi 18€ ja vanerit reilut 30€. Eli melkoisesti Merkkarin ostoksiin verrattuna. Ohje oli kuitenkin loistava ja tärkeintä on, että nyt on lokerikkoja!

  VastaaPoista
 12. Kiitos mitoista ja myös lopputuloksesta vaiheittain. Tommosia lokerikkoja mä kuolaan noissa kaupoissa ku näen.

  Hieno on ja ah, niin käytännöllinen!

  VastaaPoista
 13. Markke: mistä hankit vanerin noin edulliseen hintaan? Itella kans hankinnassa vaneri ja tarkotus ois tehdä kans tuollainen hyllykkö :o)

  VastaaPoista
 14. Syksyllä tein yhden tällaisen lokerikon ja nyt joululomalla teen toisen: osat valmiiksi sahattuna. Kiitos miehen :o)

  VastaaPoista
 15. Minä myös kiittelen hienosta ohjeesta. Eka lokerikko lähes valmis ja toinen osina tuossa vieressä. :) Viitisenkymppiä tuli hinnaksi, vaan enpä kerinnyt jäädä kilpailuttamaan vaan sahautin kiireimmän kaupalla tuolla paikallisessa, innostus iski. ;) Expedit uudistuu ja mun paprut myös alkavat löytyä paremmin (nimimerkillä työtodistuksiaan kuumeisesti etsinyt)...

  VastaaPoista