tiistai 4. lokakuuta 2011

Pitäisikö askartelutarvikkeilla olla parasta ennen -päivä?


Onko teille käynyt niin, että jotain ihanaa projektia varten jemmattu tarvike on vanhentunut säilytyksen aikana, eikä sitä enää pysty käyttämään tai laatu ei ole yhtä hyvä kuin aluksi?

Minulle näin on käynyt varsinkin siirtokuvien kanssa, jotkut siirtokuvat jumahtavat "kiinni" tai haurastuvat pitkän säilytyksen aikana. Tässä on tosi paljon eroa valmistajien välillä. Osa säilyy käyttökelpoisina vuosikausia.

Toinen minkä kanssa on ollut vastaavaa on maalit. Esimerkiksi Making Memoriesin maalit, joiden valmistus on jo lopetettu, ovat kuivahtaneet ajan kuluessa. Se johtuu korkista, jota on vaikea saada kunnolla kiinni. Myös yhden krakleerausmaalin olen saanut kuivumaan. Pitäisikö jossain askartelutarvikkeissa olla parasta ennen -päivä ja jos, niin missä? Oletteko ajatelleet askartelutarvikkeiden säilytystä tältä kannalta eli säilyvyyden näkökulmasta?

8 kommenttia:

 1. On käynyt ja juurikin siirtokuvien sekä noiden maalien kohdalla. Tuotteissa olisi hyvä olla valmistuspäivä ehkä koska ikinä ei tiedä kauanko tuote on lojunut kaupan hyllyllä ennen kuin itse sen ostat ja jos ite vielä hilloaa siihen päälle vuoden pari niin johan alkaa olemaan vanha. Joidenkin aakkostarrojenkin kohdalla liimat kuivuu ja tarrat ei kestä kiinni.

  Nykyään juuri tämän vanhenemisen takia en pyri säilömään ihanuuksia kovinkaan kauan vaan käyttämään pois. Myöskin hamstraaminen on vähentynyt ja pyrin ostamaan eri projekteja varten (tarpeeseen) ja sitten sellaista mitä tiedän varmasti käyttäväni

  VastaaPoista
 2. Samat sanat. Yhdet maalit kuivuivat to-del-la nopsaan ja reklamoituani sain valmistajalta ohjeen lisäillä vettä maaliin. Olen sen jälkeen lisännyt vettä muihinkin akryylimaaleihin tarpeen mukaan, hyvin ovat toimineet.

  Siirtokuvia heitin juuri viime viikolla arkillisen roskiin - eivät olleet mitkään lempparit eivätkä siksi olleet päässeet käyttöön, ja näköjään jäivät lopulta käyttämättä kokonaan. Harmi.

  VastaaPoista
 3. Minulla on hankaluutena saada valkoiset kynät pysymään toimintakunnossa.
  Monta on mennyt roskiin, kun väriä ei vaan tule vaikka tekis mitä.
  Viimeksi ostin sitten Gelly rollin valkoisen kun sitä niin kehuttiin. Käytin sitä muutaman kerran ja viime viikolla olisin välttämättä tarvinnut kynää - mutta väriä ei tule - teen sitten mitä tahansa.
  Ei se hintana iso menoerä ole, mutta se kun luulee että sitä on saatavilla kun tarvitsee - se harmittaa vietävästi.
  Tarvitseekin tarkistaa siirtokuvatarrat, miten niiden kanssa on käynyt.

  VastaaPoista
 4. Mulla on positiivisiakin kokemuksia. Tänä kesänä olen käyttänyt sekä halkeilulakkaa että akryylimaalia joissa vielä markkahintaiset hintalaput päällä. Molemmat purkit olivat vajaita kun niitä kymmenisen vuotta sitten edellisen kerran käytin, mutta olivat siis aivan hyväkuntoisia vielä. Säilytys vaikuttaa jonkin verran säilyvyyten. Jos tarroja/teippejä pitkään säilöö niin ne kantsii pussissa säilyttää, saa pidennettyä käyttöikää.

  VastaaPoista
 5. Joku krakleerausaine oli mullakin, joka jämähti kun en ollut käyttänyt..... Olsikohan ollut Rock Candy? Joten ehdottomasti pitäisi olla.

  VastaaPoista
 6. Pitäisköhän tarkistaa mm. omien askartelumaalien tilanne. Ehdottomasti ainakin askartelumaaleissa, lakoissa pitäs olla parasta ennen päiväys.

  VastaaPoista
 7. Juu on käynny maalien kohdalla ja joittenkin isojen liimapullojen kanssa.Olen nääs hyvä kadottaas korkkeja.Joku parasta ennen olisi kyllä hyvä.Onneksi nyt moni valmistaja siirtynny käyttäjäystävällisempiin pakkauskokoihin.

  VastaaPoista
 8. Valmistuspäivä olisi hyvä olla olemassa. Juuri tuo, että ei koskaan tiedä edes ostaessaan kauanko tuote on ollut kaupan hyllyssä. Joitakin liimoja on kuivunut purkkiin, samoin kalvo/ikkunavärejä. Kyllä se harmittaa.
  -M

  VastaaPoista